A gépjármű biztosításokat alapvetően két csoportba sorolhatjuk:

  1. amelyiknek a megléte kötelező minden olyan gépjármű számára, amellyel részt kívánnak venni a közúti közlekedésben – kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás a 2009. évi LXII. törvény alapján
  2. a tulajdonos szabadon döntheti el, hogy szeretne-e élni a biztosítási lehetőséggel – casco biztosítás

 A casco biztosítás:

A casco biztosítás a saját gépjárművünkben  keletkezet károkat téríti meg. Szinte valamennyi biztosító által kínált alap casco biztosítási konstrukció tartalmazza az elemi kár-, a lopás-, a törés-, és az önálló szélvédő biztosítási elemeket. Az alapkockázatok mellé a biztosítók különböző kiegészítő fedezeteket kínálnak. Ezek közül talán az ismertebbek az extra tartozék biztosítás, a bennülők balesetbiztosítása, a poggyászbiztosítás, és a kölcsön gépjármű biztosítás. Ezeken túl találkozhatunk avulásmentességi kiegészítő biztosítással, új érték kiegészítő biztosítással, vételár garancia biztosítással, hibás tankolás biztosítás, műszaki hiba assistance szolgáltatással….stb.

Casco biztosítás köthető személygépjárműre, tehergépjárműre, motorkerékpárra, valamint speciális feltételekkel kishajóra (motoros és vitorlás) és repülőgépekre. A speciális felépítményű tehergépjárművek esetében a fedezet kiterjeszthető a munkavégzés közben bekövetkezett károk megtérítésére.

A casco szerződések díját alapvetően a biztosítandó gépjármű értéke, a választott önrészesedés mértéke, a casco biztosítás fedezeti köre, a gépjárművel végzett tevékenység befolyásolja.

A biztosítótársaságok kockázatvállalásuk feltételeként különböző vagyonvédelmi eszközök, berendezések meglétét írhatják elő.

A casco biztosítások általában Európa területén érvényesek, de a területi hatály pontos meghatározás eltérő az egyes biztosítóknál, ezért ezt érdemes a szerződés megkötése előtt tisztázni.